Onderhoud uw gazon regelmatig
Elke week een beetje tijd steken in het onderhoud van uw gazon voorkomt dat het hele gazon moet worden omgespit om het opnieuw in te zaaien. Als u het kunt opbrengen om elke week aan uw gazon te werken, zult u altijd in het bezit blijven van een egaal groen gazonnetje.
Maai het gras niet te kort
Maaien kost tijd, maar het gras groeit langzamer als u het wat langer laat. Het is gemakkelijker om wat vaker, maar minder kort te maaien. Langzaam groeiend gras dat wat langer wordt gelaten, heeft minder water en voeding nodig en kan tegen een stootje. Als de maaimessen wat hoger (3 a 4 cm) staan, loopt u ook minder kans de groeikernen uit de grasplantjes te maaien, wat lelijke kale bruine plekken geeft.
Het gazon bemesten
Gebruik de beste gazonmest voor de regelmatige groei van het gras, zonder sterke groeipieken. De langzaam vrijkomende meststoffen werken wel 6 maanden lang. Geef geen voeding in december t/m januari, want in deze periode groeit het gazon niet en is het erg gevoelig voor schimmelziekten en bevriezingen. Sommige kant-en-klare meststoffen zijn direct een onkruidbestrijder, daarmee slaat u twee vliegen in één klap. Dat bespaart tijd en geld! Pas meststoffen, onkruidverdelgers en producten die dat combineren uitsluitend volgens de gebruiksaanwijzing toe. Een overdosis doet het gras geen goed en is weggegooid geld!
Onkruid bestrijden
Zo nu en dan moet u het onkruid bestrijden. Doe dat minimaal een week na een maaibeurt, dan heeft het onkruid weer voldoende blad gevormd (dat trekt wat makkelijker). Laat een e.v.t. onkruid bestrijder vier dagen inwerken voordat u weer gaat maaien. Hark geen levend mos los, want dat verspreid de mosdeeltjes en versnelt de mosgroei. Gebruik een mosbestrijder om het mos te doden. Hark het na twee weken – als het bruin geworden is – bij elkaar. Als u in een bos omgeving woont kunt u beter moedertje natuur haar gang laten gaan, het is zo ongeveer dweilen met de kraan openen. Een gazon kan er prachtig uitzien als er madeliefjes en andere bloemen in bloeien. Zo’n weide-achtige aanblik hoort in een natuurtuin thuis. Het is niet bedoeld om erop te lopen, u hoeft minder vaak te maaien, maar u moet het gras ook niet helemaal laten verdwijnen.
Vervilting tegengaan
Soms moet u enkele malen per jaar verticuteren, vooral als u kinderen heeft die het gras veelvuldig betreden. Gebruik een verticuteerhark of koop/huur een verticuteermachine met holle tanden . Het gras kan snel verdichten, zeker als er kinderen op het gras gaan spelen. Bij voldoende ruimte zou u ze een eigen plek geven om op te voetballen enz.
Sterk verdichte bodem
Een sterk verdichte bodem veroorzaakt slechte groei, kale plekken en veel onkruid. Strooi eens per jaar scherp zand over het gras om dat effect tegen te gaan.
Kanten knippen
Het netjes kanten knippen langs een gazon vraagt veel tijd. Voorkom dat door een metalen gazonrand of maaistrip om het gazon aan te brengen.
Kies een eenvoudige vorm
Vreemde hoeken en ingewikkelde gazonvormen zijn tijdrovend in onderhoud. Leg gazonranden recht of in ruime soepele bochten; vermijd scherpe wendingen. Dat maait veel makkelijker. Om bomen, palen en ornamenten heen maaien is lastig. Vermijd zulke moeilijke plekken al bij aanleg; zorg dat u gemakkelijk kunt maaien. Dan blijft er meer tijd over om echt van uw gazon te genieten.
Water geven is belangrijk
Als u water geeft, doe het dan goed! Een flinke plens water eens per veertien dagen is beter dan iedere dag een beetje. Het kost u bovendien veel minder tijd.
Koop de juiste grasmachine
Hoe breder het maaibereik van uw machine is, des te minder tijd kost het maaien. Maar het is met brede machines ook veel lastiger manoeuvreren op kleine gazons. Tot 100 m2 gazon voldoet een handmaaier, daarboven is een motormaaier handiger.
Gazon onderhoudskalender
Januari:
Zo lang het sneeuwt of vriest kun je beter zo min mogelijk over het gazon lopen, daar kan het namelijk van beschadigen.
Februari:
Je kunt nog steeds kalk strooien tegen mosvorming.
Maart:
In maart moet je het gazon verticuteren. Het gras begint dan te groeien, dus start daarom ook met bemesten. Het gazon moet bijna elke maand in het voorjaar en de zomer bemest worden.
April:
Het gras bemesten, eventueel kale plekken bijzaaien en graskanten bijknippen. Vanaf half april tot eind mei kun je ook beginnen met zaaien als je een nieuw gazon wilt aanleggen. Doe dit alleen als de temperatuur boven de tien graden uitkomt. De koude nachten kunnen ervoor zorgen dat het gras niet goed kiemt, daarom kun je er ook voor kiezen om in de nazomer (half augustus tot eind oktober) te zaaien.
Mei:
Bemesten en vanaf nu tot oktober wekelijks maaien. Ook kun je tot eind mei een nieuw gazon zaaien.
Juni:
Gazon bemesten en wekelijks maaien. Bij droog weer moet je het gazon sproeien.
Juli:
Wekelijks maaien. Maai als het gazon erg droog is het gras wat minder kort.
Augustus:
In deze maand kun je het gazon voor de tweede keer van het jaar verticuteren. Ook kun je kale plekken bijzaaien en moet je nog steeds wekelijks blijven maaien. Daarnaast is het vanaf half augustus tot eind oktober een prima periode om een nieuw gazon te zaaien. Je kunt dan wel pas het volgende jaar van je gras genieten.
September:
Het gazon moet in september nogmaals bemest worden en wekelijks gemaaid. Daarnaast kan er nog steeds gezaaid worden.
Oktober:
In deze maand mag het gazon voor de laatste keer van het jaar gemaaid worden. Bij het tuincentrum zijn speciale overwinteringspakketten voor het gazon te koop. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
November:
Steeds blad wegharken, zodat het gazon genoeg lucht krijgt.
December:
Kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon lopen.