Tuintips voor de maand januari…
Louwmaand!
- Plannen maken
- Advies vragen
- Onderhoud van uw gereedschap
- Spitten van de tuin
- Geef planten in pot ook ‘s winters water tijdens een droge periode
- Snoeien
- Gebruik kerstgroen om vorstgevoelige planten te beschermen
- Tot half Januari kunt u nog de druif snoeien. Knip de zijtakken boven het derde oog af.
- Help de tuinvogels in de winter
Algemene tuintips januari
Als we vorige maand alle blad verwijderd hebben, dan kunnen we deze maand op zure gronden wat kalkmeststof geven. Andere meststoffen helpen deze maand weinig omdat de planten niet of nauwelijks groeien. Aangezien kalk in de grond de eigenschap heeft om andere voedingsmiddelen te binden is het prima om deze maand bij open weer, kalk te geven.
Heel veel houtachtige gewassen kunnen deze maand gesnoeid worden. Kijk alleen uit voor bomen en struiken die vroeg in het voorjaar bloeien zoals de sierkers en rododendrons, aangezien u hier snel de bloemen uit knipt. Ook opletten moet u met bijvoorbeeld de Prunus laurocerasus die erg vorstgevoelig wordt na een flinke snoeibeurt. Dit voorkomt dat we in het latere voorjaar te snel beslissingen forceren, we hebben nu tijd genoeg. Kijk regelmatig of de opgeslagen kuipplanten, met name de bladhoudende soorten, niet uitdrogen. Geef met mate water.
Januari is en blijft een wintermaand. Laat het buitentuinieren voor wat het is. Laat de grond rusten, laat ze door de vorst open vriezen. Laat de bodemfauna toe de grond te voorzien van de nodige voeding. In deze maand kan je reeds zaaien en planten. Let hier eens op deze maand. We kunnen nu al zien dat in de winter de natuur niet stilstaat maar gewoon doorgaat. Enkele planten bloeien deze maand zelfs, en zijn een sieraad in de tuin.
Tuintips voor de maand februari…
Sprokkelmaand!
- Planten, verplanten en scheuren vaste planten
- Straatwerk, houtconstructie e.d. controleren en/of herstellen
- Geef planten in pot ook ‘s winters water tijdens een droge periode
- Help de tuinvogels in de winter
Algemene tuintips februari
Deze maand is meestal geen erg drukke tuin maand. Als het open weer is kunnen we de meeste houtige gewassen snoeien. Let wel, natuurlijk niet de heesters die vroeg in het voorjaar bloeien, dan knippen we de bloemknoppen er uit. De vroegbloeiende struiken snoeien we pas, meteen na de bloei.
Alle bomen kunnen we nu goed aanpakken, slechts de esdoorns, berken, haagbeuken, en notenbomen hebben we natuurlijk al in december gesnoeid.
Ook kunnen we, als de grond ontdooit is, onze planten een andere plaats geven. Vergeet nooit om wanneer we een nieuw plantgat gemaakt hebben er meteen wat compost of gedroogde stalmest in te strooien.
Tuintips voor de maand maart…
Lentemaand!
- Snoeien rozen, ceanothus, lavatera, etc.
- Snoeien en bemesten van kuipplanten
- Planten, verplanten en scheuren vaste planten
- Zaaien div.
- Gazon verticuteren
- Inzaaien gazons
- Bemesten van de tuin
- Onkruid wieden
Algemene tuintips maart
Deze maand kunnen we heel goed gebruiken om compost of stalmest in de grond te werken. We merken buiten goed dat het voorjaar begint te kriebelen. Ook verwijderen we alle dooie stukken tak. Struiken die later in het jaar bloeien kunnen nu gesnoeid worden. dit zijn onder andere, de Buddleia of vlinderstruik,- Spiraea bumalda,- Potentilla,- en de Hypericum of Hertshooi. Ook is het aanbod van nieuwe planten zeer uitgebreid. Hebben we een gazonnetje is het een prima tijd om het mos eruit te harken. Mos bestrijden is een eindeloze zaak. Het enige dat erop zit is de concurrentie positie van het gras zo goed mogelijk te laten zijn. Dan heeft mos geen kans. We bereiken dit door de grassen goed te bemesten, en niet te kort te maaien.
Tuintips voor de maand april…
Grasmaand!
- Inzaaien gazons
- Zaaien div.
- Gazon verticuteren
- Onkruid- mosbestrijding gazons
- Maaien gazon bij een voldoende groei
- Planten en verplanten
- Planten van waterplanten
- Bemesten van de tuin
- Onkruid wieden
Algemene tuintips april
Deze maand is er volop werk. Allereerst is het ideaal om nu te bemesten. Als het even kan organische mest, zoals compost of stalmest. Goed door de bovenlaag werken of licht onderspitten.Ook nu kunt u vaste planten vermeerderen door ze te scheuren. Als ze maximaal 5 jaar oud, of te groot zijn geworden, graven we ze uit. We kunnen ze dan in 2 of 4 stukken steken of snijden. We planten nu weer een mooi stuk terug na de aarde goed bemest te hebben. Ze kunnen er nu weer een paar jaar tegen en zullen ons bedanken met een vernieuwde bloemenpracht.Er gaan weer meer soorten in de tuin bloeien. De tijd voor de bloemschikkers komt er dus weer aan. Niet alleen bloeiende heesters of kleine bomen zoals Malus, fruitsoorten, maar ook de eerste vaste planten zoals Bergenia, Convallaria en Dicentra, komen in de bloei. U kunt ze in tere voorjaarsboeketten of arrangementen verwerken.
Tuintips voor de maand mei…
Bloeimaand!
- Zaaien div.
- Planten van zomergoed (zelfs in de 2de helft van deze maand is nog vorst mogelijk, houdt daar rekening mee)
- Planten van waterplanten
- Maaien
- Onkruid wieden
- Snoeien van hagen
Algemene tuintips mei
Deze maand planten we nog wat zomergoed en verder houden we alles goed onkruidvrij. Snoeien doen we de uitgebloeide heesters , en verder genieten we van het mooie van onze tuin. Heeft u er wel eens aan gedacht dat er ook fruitsoorten in de siertuin gebruikt kunnen worden. Een aardbeienplant doet het uitstekend als onderbegroeing, en een bessenstruik geeft heerlijke vruchten en heeft erg veel sierwaarde. En een druif of kiwi zijn schitterende muurbedekkers voor in de zon. Hoera het is zomer!Het lekkere weer gaat nu echt beginnen, dus u kunt het tuin- bankje uit de schuur te voorschijn halen. Rozen die bijna zijn uitgebloeid moet u tot het eerste vijfblad afknippen. Op deze manier bloeien de rozen langer door. Ook kan de heg in juni geknipt worden. En de planten in de bakken moet u zeker tot het einde van de maand augustus bemesten. Is er onverwacht toch nog een regenachtige dag, geef dan het gazon een goede mestbeurt. Wilt u graag de tuin vol vlinders hebben, dan moet u zeker een Buddleia planten.
Gazon onderhoud
Een gazon is een apart hoofdstuk in de tuin. Allereerst het maaien, niet te kort. Vanaf de grond gemeten ongeveer 4- 5 centimeter is goed. Als toch te laag gemaaid wordt komt er te veel zon op de grond en kan het mos flink de kop opsteken. Dit mos kunnen we wel bestrijden met mosdoder of ijzersulfaat, maar voorkomen blijft beter dan genezen. Iets langer gras is sterker en kan ook beter concurreren tegen onkruiden. Vele onkruiden die vooral in jong gras voorkomen kunnen niet tegen maaien , en zullen dus vanzelf verdwijnen. Sommige zoals paardenbloemen kun je gemakkelijk uitsteken of uittrekken. Enkele onkruiden zijn slecht met de hand te verwijderen zoals ereprijs of hoornbloem. Deze moeten dan chemisch bestreden worden. Dit is echter pas effectief als het gras goed hard groeit. De ideale tijd hiervoor is ongeveer augustus. Ik kom er op terug. Let er wel goed op dat een strak geknipt kantje aan het gras er altijd weer keurig uitziet.
Sommige vaste planten, zoals tuingeraniums, kunnen na de bloei flink teruggeknipt worden. In augustus zullen ze dan voor de tweede keer bloeien.
Geef rozen eind juni voeding en vergeet ook het gazon niet te mesten. Kuipplanten en eenjarigen in potten kunt u bijvoeden met vloeibare meststoffen die u in het gietwater oplost.
Slakken
Een zeer vervelend ongedierte is de slak. Ze vreten vooral tijdens de nacht aan uw zachtbladige planten zoals Hosta. U ziet het wel aan de gaten en aan de slijmsporen. U kunt ze op biologische manier bestrijden, daarom de volgende tips. Vang ze door te kijken onder potten en bakjes in de tuin, daar toeven ze om de dag door te komen. U kunt ze ook in de avond gemakkelijk vangen als ze op pad zijn. Andere methoden zijn het plaatsen van biervallen (schaaltjes met bier er in). Padden in de tuin is ook prettig, want die lusten wel een slakje. Er zijn overigens ook milieuvriendelijke slakkenkorrels te koop.
Tuintips voor de maand juni…
Zomermaand!
- Maaien
- Onkruid wieden
- Vaste planten/klimplanten opbinden
- Uitgebloeide bloemen verwijderen (Geeft bij sommige soorten een 2de bloei)
- Snoeien van hagen
- Onderhoud tuin vakantie periode regelen
Algemene tuintips juni
Als we een enkele plant te hoog vinden worden kunnen we ze toppen. Door de top eruit te breken of te snijden gaan de meeste planten zich lager weer vertakken zodat ze voller worden, meer takken met bloemen geven, en lager blijven. Hagen die strak moeten blijven kunnen we ze nu vast knippen. Als ze wat minder belangrijk zijn kunnen we ze ook eind juli knippen, in dit geval hoeft het maar een maal per jaar. Geef tuinplanten liever af en toe een flinke watergift dan elke dag een beetje. Geef bloembakken en kuipplanten regelmatig voeding. Heel handig zijn langzaam werkende bemestingstabletten die enkele maanden werkzaam zijn.
Geef hanging baskets bij droog weer minimaal twee keer per dag water.
Grasmaaisel kan op de composthoop, maar ook in de plantenborder uitgestrooid worden. Het houdt de grond vochtig en houdt onkruidgroei tegen.
Tuintips voor de maand juli…
Hooimaand!
- Maaien
- Onkruid wieden
- Vaste planten/klimplanten opbinden
- Uitgebloeide bloemen verwijderen (Geeft bij sommige soorten een 2de bloei)
- Onderhoud tuin vakantie periode regelen
- Bij langdurig droog weer water geven
Algemene tuintips juli
De meeste mensen zijn rond deze tijd met vakantie, en dat kan funest zijn voor planten die veel onderhoud nodig hebben. Als we een droge periode krijgen moeten we toch maar eens denken of een sproei-installatie nuttig kan zijn. En ze zijn niet eens zo erg duur meer!
Houtige gewassen kunnen nu heel goed gesnoeid worden. De zogenaamde zomersnoei voorkomt dat de hele winter alles zo kaal geknipt, en kort is. Als we in de zomer snoeien hebben we minder last van heftige terugkomende takken.
In deze maand planten we eigenlijk niets meer. We oriënteren ons op de bollen die we over een paar maanden willen planten. Ook bekijken we of er over een paar maanden misschien hoekjes in de tuin veranderd kunnen worden. Het is ook heel goed mogelijk om eens een ontwerp door een hovenier of ontwerpbureau te laten maken. We zijn dan zeker van jarenlang tuinplezier.
- Snoei de hagen van coniferen voor de tweede keer. Zorg dat de heg aan beide zijden naar boven toe iets smaller wordt, dan blijft hij het langst mooi.
- Snoei pruim, kers, abrikoos en ander pitvruchten. Verwijder de vruchttakken van framboos zo snel mogelijk na de oogst.
- Vanaf half augustus zijn de eerste voorjaarsbollen alweer te koop. Wees er snel bij voor een grote keuze.
- Blijf de druif regelmatig snoeien: steeds de jonge zijscheutjes wegbreken. Pluk ook wat bladeren rond de trossen weg.
- Controleer dagelijks of de potten en hanging baskets voldoende nat zijn, ook in regenperioden. Geef deze planten wekelijks plantenvoedsel.
Gazon onderhoud
De beste tijd om gras te ZAAIEN is deze maand. Het geeft een harde goede mat. Voor we gaan zaaien moeten we eerst de ondergrond goed bewerken. Voldoende mest inbrengen, en vooral organische stof, zoals compost of tuinturf. Dit is namelijk later als de grasmat gesloten is, heel moeilijk alsnog te doen. Dan de gehele oppervlakte egaal aantrappen, of stampen. Vervolgens alles even ruw harken, en inzaaien. Dan het zaad licht inharken en alles vlak aandrukken. Mogelijkerwijs met plankjes onder de klompen. Nu alles goed vochtig houden, en op warmte hopen. Na maximaal 2 weken zien we alles mooi groen worden. In de winter zal het gras goed afgehard worden en we hebben het volgende jaar de mooiste en sterkste grasmat die men zich kan wensen.
Tuintips voor de maand augustus…
Oogstmaand!
- Maaien
- Gazon verticuteren
- Inzaaien/doorzaaien gazons
- Onkruid wieden
- Vaste planten/klimplanten opbinden
- Uitgebloeide bloemen verwijderen (geeft bij sommige soorten een 2de bloei)
- Stekken
- Bij langdurig droog weer water geven
- Kuipplanten voor de laatste keer dit jaar bemesten
Algemene tuintips augustus
We bekijken we of er over een paar maanden misschien hoekjes in de tuin veranderd kunnen worden. Een goed plan zal dan zeker helpen.
Snoei de hagen van coniferen voor de tweede keer. Zorg dat de heg aan beide zijden naar boven toe iets smaller wordt, dan blijft hij het langst mooi.
Eind deze maand kan Buxus gestekt worden. Een stekje is ongeveer 10 cm. lang. Verwijder enkel de onderste blaadjes en plant het in goede stekgrond. Geef water en plaats de pot op een beschut plekje.
Droog zaad grondig en bewaar het in papieren zakken (enveloppen) op een droge, koele plaats. Vergeet de naam niet te noteren!
Blijf het gazon wekelijks maaien op een zomerhoogte van 3 tot 4 centimeter.
Controleer meerdere keren de kuip,- en terrasplanten. Geef voldoende water en een maal per week mest.
Houtige gewassen kunnen nu heel goed gesnoeid worden. De zogenaamde zomersnoei voorkomt dat de hele winter alles zo kaal geknipt, en kort is. Als we in de zomer snoeien hebben we minder last van heftige terugkomende takken.
Blijf de druif regelmatig snoeien: steeds de jonge zijscheutjes wegbreken. Pluk ook wat bladeren rond de trossen weg.
De eerste bloembollen zijn weer te koop. Koop op tijd sneeuwklokjes en kievitseitjes en plant ze zo spoedig mogelijk zodat ze niet indrogen.
Het bemesten van kuipplanten moet u nu afbouwen; ze moeten gaan afrijpen, zodat ze gezond en sterk de winter in gaan.
Deze dag kunt u goed benutten om de tuin weer eens goed te wieden. Let vooral op zaadonkruiden als basterdwederik, muur en kruiskruid. Deze kunnen zich massaal uitzaaien!
Tuintips voor de maand september…
Herfstmaand!
- Maaien
- Gazon verticuteren
- Inzaaien/doorzaaien gazons
- Onkruid wieden
- Uitgebloeide bloemen verwijderen
- Snoeien van hagen
- Bloembollen bestellen
Algemene tuintips september
Als u in het voorjaar een overdadig bloeiende tuin wilt hebben moet u echt deze maand bloembollen planten. Denk nu niet dat u dan alles er in het voorjaar weer uit moet spitten, want er is een rijk arsenaal aan botanische tulpen en narcissen te krijgen die u jaarrond in de grond kunt laten staan.
Het gras blijft doorgroeien tot ongeveer 4 graden boven nul. Gewoon doormaaien dus. Wel kunt u de maaimachine iets hoger zetten, zodat het gras iets sterker is als er nachtvorsten komen.
Het is nog geen snoeitijd, maar overhangende takken die de doorgang belemmeren, kunt u zonder bezwaar afknippen.
Potten en bakken met eenjarige zijn bijna uitgebloeid. Maak ze leeg, vul ze met verse grond en zet er tweejarigen of bolgewassen in.
Als de schil van de vijgen bijna dreigt te scheuren, kan u ze oogsten. Verse vijgen zijn amper te bewaren.
Bomen en heesters hebben hun blad bijna allemaal verloren. U kunt nu een begin maken met de renovatie van de tuin en de heesters en bomen er alvast in zetten.
Een laatste maal het gazon bemesten. Een bemesting in het najaar heeft diverse voordelen en is in vele gevallen te verkiezen boven een voorjaarsbemesting.
Verzamel afgevallen blad in een aparte compostbak. Na een jaar zijn ze omgezet tot schitterende bladgrond.
Ook deze maand kunnen groenblijvende heesters geplant worden. Daarna is het wachten tot in april.
Begin stilaan met het spitten van de vrijgekomen grond. Lichte zandgrond wordt echter het best in het voorjaar gespit.
Tuintips voor de maand oktober…
Wijnmaand!
- Vorstgevoelige kuipplanten binnen halen (Fuchsia e.d.)
- Snoeien van hagen
- Bladvrij houden van goten en putten
- Blad ruimen van gazons
- Planten en verplanten
- Planten van bloembollen
Algemene tuintips oktober
Als u in het voorjaar een overdadig bloeiende tuin wilt hebben moet u echt deze maand bloembollen planten. Op deze wijze heeft u al vanaf februari bloemen in de tuin. En dat maakt de winter een stuk gemakkelijker door te komen. Als u niet-winterharde bollen geplant heeft zoals knolbegonia,s of gladiolen moeten deze er nu wel uitgehaald worden. Bewaar ze ’s winters bij een temperatuur van ongeveer 5 tot 10 graden, en controleer ze regelmatig op schimmels.
Het gras blijft doorgroeien tot ongeveer 4 graden boven nul. Gewoon doormaaien dus. Wel kunt u de maaimachine iets hoger zetten, zodat het gras iets sterker is als er nachtvorsten komen.
Het is nog geen snoeitijd, maar overhangende takken die de doorgang belemmeren, kunt u zonder bezwaar afknippen.
Het gazon wordt nu, zolang het nog groeit, gemaaid op een hoogte van 3-4 centimeter. Maai het zeker niet korter!
Onder bomen en heesters kan u een laag compost aanbrengen. Zo’n afdeklaag komt bodemleven en planten ten goede.
Heeft u een tuin met zware kleigrond, dan kunt u die in oktober spitten. Steek de kluiten niet stuk; laat het verkruimelen over aan de elementen.
Bomen en heesters hebben hun blad bijna allemaal verloren. U kunt nu een begin maken met de renovatie van de tuin en de heesters en bomen er alvast in zetten.
Ook deze maand kunnen groenblijvende heesters geplant worden. Daarna is het wachten tot in april.
Dek vruchtgewassen af met plastiek als bescherming tegen vorst (tomaat, komkommer….).
Tuintips voor de maand november…
Slachtmaand!
- Vorstgevoelige planten afdekke
- Vorstgevoelige kuipplanten binnen halen
- Denk ook aan de buitenkraan en sprinkler
- Bladvrij houden van goten en putten
- Blad ruimen van gazons
- Snoeien & spitten
- Planten en verplanten
- Planten van bloembollen
Algemene tuintips november
Dit is een mooie maand om de tuin goed te bemesten met verse stalmest of een flinke gift compost. We spitten die dan onder zodat in de winter de structuur van de grond verbeterd.
Bladruimen doen we wel op de gazons maar is in de borders echt niet nodig. Het blad is hier juist een bescherming tegen het bevriezen van de wortels. U kunt dit effect ook krijgen door een laagje compost om de heesters en bomen te strooien.
Hoge uitgebloeide rozen kunnen we tot ongeveer kniehoog (50 cm.) terugknippen. Echt snoeien van rozen gebeurt pas in maart.
Het is een prachtig gezicht die berijpte, en besneeuwde takken in de winter.
Als uw notenboom, berk, haagbeuk, kastanje of esdoorn aan een snoeibeurt toe is, doe dat dan voor sinterklaas, omdat de bomen anders dood kunnen bloeden omdat de sapstroom zich klaarmaakt op het voorjaar. Wachten tot juni is nog beter..
Ruim het blad van het gazon zodat de sprieten eronder niet verstikken. Verspreid het blad door de border, zodat onkruid geen kans krijgt.
Bloembollen kunt u nog steeds planten. Wees snel, zodat de bollen nog voor de winter wortels kunnen maken.
Na de bladval kan met wintersnoei begonnen worden. Snoei niet tijdens vorstperiodes.
Perkrozen insnoering tot op kniehoogte om loswaaien te voorkomen.
Winterstek kan vanaf nu genomen worden. Snijd 30 cm lange takken van potlooddikte van de moederplant en steek ze voor 3/4 in de grond op een beschutte plek. Volgend najaar zijn ze klaar om uitgeplant te worden.
November is de meest geschikte maand voor het planten van bomen en rozen. De wortels kunnen zich dan nog voor het voorjaar vastzetten.
December is als plantmaand minder ideaal, want kouder.
Tuintips voor de maand december…
Wintermaand!
- Winterbeurt
- Snoeien
- Blad ruimen gazons
- Spitten
- Planten en verplanten
- Geef platen ook ‘s winters water tijdens een droge periode
- Help de tuinvogels in de winter
- Plannen maken voor het volgende seizoen
Algemene tuintips december
Bomen, heesters, en klimplanten kunnen nu gesnoeid worden. In elk geval moeten deze maand de Druiven, Kiwi’s, Esdoorns, Berken en notenbomen gekortwiekt worden. Doen we dit later dan gaan ze bloeden en kunnen ze flink terugsterven. We doen dit perse niet met de Prunus laurocerasus die na de snoei vorstgevoelig wordt. U kunt nu ook vorstgevoelige planten afdekken en winterharde kuipplanten kunt u op een rustig luw plekje zetten.
Heeft u een vijver denk dan even aan de vissen en plaats bijvoorbeeld een bundel riet in de vijver, zo blijft er zuurstof toevoer mogelijk. Als u bang bent dat hij kapot vriest laat er dan een bal in drijven..
Druiven en Kiwi-struiken moeten voor het eind van het jaar gesnoeid worden. Doet u dat later, dan is er kans op doodbloeden in het voorjaar.
Bied vogels bij strenge vorst ook drinkwater aan. Span een net of gaas over de waterschaal zodat de vogels niet gaan badderen, ze kunnen dan gemakkelijk doodvriezen.
Wilt u uw kerstboom overhouden? Knip dan niet de top uit de boom, deze schade herstelt zich nooit meer. Gebruik de takken van uw afgedankte kerstboom om vorstgevoelige planten in de tuin af te dekken.